Makarony kuchni azjatyckiej
Polecamy makarony i kluski kuchni azjatyckiej
Makaron Udon
To rodzaj grubego makaronu japońskiego wykonanego z mąki pszennej. Przeważnie serwowany na gorąco w wodnistym bulionie jako zupa z makaronem oraz jako makaron z sosem tsuyu (bazujący na sosie sojowym, dashi i mirin). Bulion i dodatki różnią się zależnie od regionu. We wschodniej Japonii przeważa bulion ciemno-brązowy, zrobiony z ciemnego sosu sojowego, zaś w zachodniej Japonii dominuje bulion jasno-brązowy, bazujący na jasnym sosie sojowym. Jako dodatki Japończycy używają drobno posiekaną szalotkę, tempurę, krewetki oraz głęboko smażone tofu. Makaron Udon możemy również podawać z zupą z anchois z jajkiem lub wymieszać z sosem pour bibim (ostrą pastą fasolową wymieszaną z olejem sezamowym, cukrem, czosnkiem i octem). Serwowany jest w różnych miejscach: od tanich fast food-ów po bardzo ekskluzywne restauracje w całej Japonii. Makaron Udon jest przeciwieństwem cienkiego gryczanego makaronu Soba równie popularnego w Japonii.
Makaron Soba
Makaron długiego życia, cienki, niezwykle delikatny a zarazem elastyczny i pyszny makaron Soba, to jeden z podstawowych składników kuchni japońskiej.
Wykonany z mąki pszennej oraz gryczanej. Wysoka zawartość gryki sprawia, że makaron jest aromatyczny i posiada ciekawą teksturę. Pochrzyn – oprócz właściwości prozdrowotnych – zlepia i uelastycznia produkt. Z reguły nie trzeba go solić. Makaron Soba można serwować schłodzony z sosem lub na gorąco – jako zupę z makaronem (ramen, miso, rosół, bulion warzywny). Idealnie sprawdza się w sałatce z glonów, ze smażonymi warzywami, z jajkiem sadzonym czy kotletem tonkatsu. W rodzimej Azji podawany jest w tanich fast foodach, jak również w ekskluzywnych restauracjach. Jest przeciwieństwem grubego pszennego makaronu Udon. Produkt wysokiej jakości. Polecamy!
Makaron Ramen
Ciasto niegdyś jak i dziś wykonywane jest z mąki, wody, soli i Kansui. To właśnie zawartość Kansui (wody mineralnej bogatej w węglan sodu i węglan potasu) odpowiedzialna jest za żółty kolor makaronu i jego zwartą konsystencję.
Żółty, elastyczny makaron Ramen tradycyjnie jest składnikiem popularnego dania o takiej samej nazwie. Jest to japońska zupa na bazie bulionu z dodatkiem warzyw i/lub mięsa. Receptura posiada wiele oblicz a każde z nich uzależnione jest od regionu wykonywania oraz składników tam dostępnych.