Makarony dietetyczne
W naszej ofercie znajdują się, niezwykle ostatnio popularne makarony dietetyczne
Makaron pełnoziarnisty
Produkowany jest z mąki z pełnego przemiału, która zawiera dużo błonnika regulującego przemianę materii, dużo witamin i minerałów. Makaron jest dłużej trawiony, więc daje uczucie sytości na dłuższy czas. Dzięki zawartemu w niej błonnikowi, wspomaga pracę jelit i reguluje funkcjonowanie układu trawiennego, spowalnia przyswajanie cukrów i wpływa korzystnie na przemianę materii. Mąka pełnoziarnista z której robione są makarony pełnoziarniste zawiera mało kalorii.
Produkty pełnoziarniste chronią przed wieloma chorobami.
Makaron gryczany
Mogą go stosować osoby na diecie niskobiałkowej i diecie odchudzającej. Makaron gryczany jest delikatny w smaku, dlatego świetnie komponuje się z różnymi potrawami. Można go stosować np. do zup czy sałatek. Jego zaletą jest także krótki czas przygotowania (ok. 6 min). Makaron gryczany ma podobne zalety do kaszy gryczanej. Jest bogaty w minerały i nie zakwasza organizmu w takim stopniu, jak np. makaron pszenny. Bogaty jest w aminokwasy niezbędne w wielu procesach życiowych organizmu ludzkiego: lizyna (niezbędna w budowie białek i wchłanianiu wapnia, ważna w procesach odpornościowych), tyrozyna, leucyna, izoleucyna, tryptofan (łagodzi stres, pomaga przy depresji, wspomaga serce), arginina, glicyna, prolina, seryna i inne.
Makaron orkiszowy
Wyprodukowany z mąki orkiszowej, jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko i błonnik, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego, przyśpieszając metabolizm.
Zawiera witaminy z grupy B, PP i wiele cennych minerałów, takich jak żelazo, potas, cynk, wapń i krzem (znany z korzystnego wpływu na cerę, włosy i skórę). Jedną z najczęściej podkreślanych zalet makaronu orkiszowego jest to, że obniża poziom cholesterolu we krwi. Poleca się go również diabetykom.
Makaron jaglany
Uzyskiwany jest z kaszy jaglanej. Kasza jaglana polecana przy wszelkich dietach oraz jako produkt ogólnie wzmacniający. Poprawia pracę śledziony, żołądka i nerek. Jest bogatym źródłem żelaza, magnezu, witaminy B1 i B3. Polecana osobom cierpiącym na grzybice i zakażenia drożdżakami. Jako kasza bezglutenowa świetnie nadająca się do rozszerzania diety niemowląt. Jest bogaty w minerały i witaminy, m.in. żelazo, jest zasadotwórczy, czyli nie zakwasza organizmu tak jak wiele innych produktów zbożowych. Polecany jest przy nadkwasocie. Dodatkowo makaron jaglany nitki jest lekkostrawny, podobnie jak inne drobne makarony. W związku z tym można go polecić osobom na diecie wątrobowej.